
Belastingaangifte in Spanje: Een Zeer Uitgebreide Gids
Belastingaangifte in Spanje is voor veel (toekomstige) expats, gepensioneerden, ondernemers en huiseigenaren een belangrijk onderwerp. Of je nu in Spanje woont of in Nederland woont en in Spanje inkomsten of vermogen hebt: het is essentieel om te begrijpen hoe het belastingstelsel in Spanje werkt en wat jouw plichten zijn. In dit uitgebreide artikel van ruim 3500 woorden bespreken we alles wat je moet weten over belastingaangifte in Spanje, inclusief de verschillen tussen residenten en niet-residenten, verschillende soorten belastingen, belangrijke deadlines en de meest gestelde vragen. We hebben gezorgd voor een duidelijke opbouw, een handige tabel met veelvoorkomende Spaanse belastingformulieren, en een FAQ-sectie die de belangrijkste kwesties behandelt. Het doel is om je helemaal wegwijs te maken, zodat je goed voorbereid bent op de aangifte en onnodige fouten (en boetes) kunt vermijden.
1. Het belang van belastingaangifte in Spanje
Waarom belastingaangifte doen in Spanje?
Belastingaangifte doen is niet alleen een wettelijke verplichting voor inwoners en eigenaren van onroerend goed in Spanje, maar zorgt er ook voor dat je de juiste heffingen afdraagt en in orde bent met de Spaanse overheid. Dit helpt je mogelijke boetes of juridische complicaties te voorkomen. Bovendien kunnen correcte aangiftes bijdragen aan een soepel administratief en financieel leven in Spanje.Gevolgen van niet-aangeven
Als je geen of onjuiste belastingaangifte doet, loop je het risico op boetes en rente over achterstallige betalingen. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot strafrechtelijke vervolging. De Spaanse Belastingdienst (Agencia Tributaria of Hacienda) heeft de afgelopen jaren haar controlesystemen sterk verbeterd, mede door internationale gegevensuitwisseling. Dit betekent dat je fraude of nalatigheid niet zomaar onopgemerkt laat blijven.Voorkomen van dubbele belasting
Nederland en Spanje hebben een belastingverdrag om dubbele belasting te voorkomen. Desondanks is het soms nog complex om precies te weten in welk land je over welke inkomsten belasting betaalt. De belastingaangifte in Spanje correct invullen kan je helpen om gebruik te maken van verdragstechnieken, vrijstellingen of verrekeningen om dubbele belastingheffing te minimaliseren.
2. Resident of niet-resident in Spanje: het grote verschil
Een van de belangrijkste vragen is of je in Spanje belastingplichtig bent als resident of als niet-resident. Dit verschil is cruciaal, omdat de regels, tarieven en formulieren variëren afhankelijk van jouw officiële woonstatus.
Definitie van resident
Je wordt als resident beschouwd in Spanje als je meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft.
Ook als je ‘centrum van economisch belang’ in Spanje ligt (bijvoorbeeld wanneer je bedrijf of belangrijkste bron van inkomsten uit Spanje komt) kan je als resident worden gezien.
Heb je een gezin in Spanje (echtgeno(o)t(e) en/of kinderen) die daar wonen? Dat kan eveneens een indicatie zijn dat je als fiscaal resident wordt aangemerkt.
Niet-resident status
Woon je minder dan 183 dagen per jaar in Spanje en heb je er geen centrum van economische activiteiten? Dan ben je niet-resident.
Niet-residenten die bijvoorbeeld een vakantiehuis in Spanje bezitten of op een andere manier inkomsten uit Spanje genieten, moeten toch aangifte doen over die specifieke Spaanse inkomsten of waarde (zoals onroerend goed).
Belastingimplicaties
Residenten betalen belasting over hun wereldwijde inkomen (inkomsten uit arbeid, vermogen, vastgoed, etc.) in Spanje.
Niet-residenten betalen alleen belasting over de inkomsten die in Spanje gegenereerd worden. Denk aan huurinkomsten uit je Spaanse woning, rendement uit Spaanse investeringen of winst bij verkoop van een Spaans pand.
Dubbele nationaliteit en fiscale woonplaats
Zelfs als je zowel de Nederlandse als de Spaanse nationaliteit hebt, wordt je fiscale woonplaats bepaald door bovengenoemde criteria (hoofdzakelijk de 183-dagen-regel). Een dubbel paspoort betekent niet automatisch dubbele belastingplicht, maar het kan wel de situatie extra ingewikkeld maken.
3. Het Spaanse belastingstelsel in vogelvlucht
Om belastingaangifte in Spanje goed te begrijpen, is het nuttig om eerst te weten welke soorten belastingen er allemaal zijn:
IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas)
Dit is de Spaanse inkomstenbelasting voor residenten. Je geeft hier je wereldwijde inkomen op, vergelijkbaar met de inkomstenbelasting in Nederland.IRNR (Impuesto sobre la Renta de No Residentes)
Dit is de inkomstenbelasting voor niet-residenten in Spanje. Hiermee geef je uitsluitend aan over de inkomsten of vermogenswinsten die je in Spanje hebt genoten.Patrimoniale belastingen (Vermogensbelasting)
Sommige regio’s in Spanje heffen een vermogensbelasting (Impuesto sobre el Patrimonio) bij hoge vermogens. De regels en drempels kunnen verschillen per autonome regio.IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles)
Dit is de onroerendgoedbelasting (een gemeentelijke belasting) die jaarlijks moet worden betaald door eigenaren van vastgoed. IBI is te vergelijken met de onroerendezaakbelasting (OZB) in Nederland, maar wordt lokaal in Spanje door de gemeente geïnd.Plusvalía Municipal
Dit is een gemeentelijke belasting over de winststijging van de grondwaarde wanneer je een huis verkoopt. Deze heffing is los van eventuele winstbelasting op de verkoop.BTW (IVA – Impuesto sobre el Valor Añadido)
De Spaanse BTW heerst over de meeste goederen en diensten. De standaardtarief is 21%, maar er bestaan ook verlaagde tarieven (10% en 4%).Autónomo-belastingen (voor zelfstandigen)
Als je als freelancer (autónomo) in Spanje werkt, draag je sociale premies (Seguridad Social) en BTW (IVA) af, en doe je ieder kwartaal aangifte. Daarnaast ben je verplicht tot de jaarlijkse IRPF-aangifte.
4. De cruciale documenten: NIF en NIE
4.1 NIF (Número de Identificación Fiscal)
Voor iedereen die belastingaangifte in Spanje moet doen, is een NIF noodzakelijk. Dit is het fiscaal identificatienummer. Voor buitenlanders valt dit vaak samen met het NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjeros), maar er zijn situaties waarbij je bijvoorbeeld een CIF (Código de Identificación Fiscal) nodig hebt als je een rechtspersoon (zoals een bedrijf) vertegenwoordigt.
4.2 NIE (Número de Identificación de Extranjeros)
Het NIE is verplicht voor iedere niet-Spanjaard die in Spanje juridische of economische handelingen wil verrichten, zoals het openen van een bankrekening, het kopen van een huis of het beginnen van een bedrijf. Zonder NIE kun je je belastingaangifte niet goed regelen.
Aanvragen NIE: Dit doe je bij een politiebureau dat bevoegd is om een NIE uit te reiken, of via het Spaanse consulaat in Nederland. Soms kan je het ook via een gestor of advocaat regelen.
Benodigdheden: Geldige identificatie (paspoort of ID-kaart), een ingevuld aanvraagformulier en betaling van de bijbehorende leges.
5. Stap-voor-stap: Hoe doe je belastingaangifte in Spanje als resident?
Als je in Spanje woont (resident bent) en dus wereldwijd belastingplichtig bent, volg je meestal deze route:
Verzamel alle benodigde gegevens
Bewijs van inkomsten uit arbeid, pensioen, of andere bronnen.
Gegevens van bankrekeningen, zowel binnen als buiten Spanje.
Eventuele bewijsstukken van aftrekposten (hypotheekrente, investeringen, schenkingen, etc.).
Correspondentie of documenten vanuit Nederland (indien van toepassing).
Check de aangifteperiodes
De periode voor de IRPF-aangifte (inkomstenbelasting) is doorgaans van april tot eind juni (specifieke data kunnen elk jaar iets verschillen).
Voor andere belastingen, zoals btw of autonome activiteiten, gelden kwartaal- of maandelijkse deadlines.
Gebruik het online systeem of een gestor
De Spaanse Belastingdienst heeft een online portaal (Agencia Tributaria), waar je je aangifte kunt doen. Hier heb je vaak een Cl@ve PIN of digitaal certificaat voor nodig. Veel mensen schakelen echter een gestor of fiscalist in, zeker wanneer de belastingaangifte complexer is.Vul de juiste formulieren in
Voor de standaard inkomstenbelasting (IRPF): Model 100.
Voor aanvullende zaken, zoals buitenlandse activa, kan Model 720 nodig zijn (verplichte informatieplicht voor activa in het buitenland boven bepaalde drempels).
Controleer en verstuur
Fouten of omissies in de aangifte kunnen leiden tot navorderingen of boetes. Neem dus de tijd om alle gegevens na te lopen. Als je tevreden bent, verstuur je de aangifte definitief.Betaling of teruggave
Als je moet bijbetalen, kun je dit vaak in termijnen doen (mits je dit aanvraagt).
Heb je te veel belasting betaald? Dan heb je recht op teruggave (devolución). Dit kan enige weken tot maanden duren.
6. Stap-voor-stap: Hoe doe je belastingaangifte in Spanje als niet-resident?
Heb je een woning in Spanje maar verblijf je er minder dan 183 dagen per jaar? Dan ben je niet-resident. Ook dan ontkom je niet aan bepaalde Spaanse belastingen. De procedure voor niet-residenten is iets anders:
Check je verplichtingen
Bezit je onroerend goed in Spanje? Dan moet je belasting betalen over onder andere (fictieve) huurinkomsten of werkelijke huurinkomsten.
Verhuur je je Spaanse woning? Dan ben je verplicht elk kwartaal huurinkomsten op te geven via Model 210.
Model 210
Dit is het meest gebruikte formulier voor niet-residenten om aangifte te doen van inkomsten uit Spaans onroerend goed.
Als je niet daadwerkelijk verhuurt, moet je doorgaans een fictief bedrag aan huurinkomsten aangeven (een bepaald percentage van de kadastrale waarde).
Frequentie van aangifte
Huur je je woning uit voor een deel van het jaar? Dan doe je ieder kwartaal aangifte.
Verhuur je niet? Dan doe je één keer per jaar aangifte, meestal voor 31 december van het volgende jaar.
Tarief
Voor niet-residenten die in een EU-lidstaat (zoals Nederland) wonen, bedraagt het tarief doorgaans 19% over inkomsten uit onroerend goed.
Voor niet-residenten buiten de EU (bijvoorbeeld uit de VS) is het tarief vaak 24%.
Belasting bij verkoop (vermogenswinstbelasting)
Als je je woning verkoopt, betaal je als niet-resident eveneens vermogenswinstbelasting (Capital Gains Tax) in Spanje. Het tarief schommelt doorgaans tussen 19% en 23% (afhankelijk van de hoogte van de winst).
De koper (of diens notaris) houdt meestal 3% in op de koopsom als voorschot op de vermogenswinstbelasting, ook wel retención genoemd.
7. Welke inkomsten zijn belastbaar in Spanje?
Arbeidsinkomen
Denk aan salaris of loon van een Spaanse werkgever. Als je in Spanje woont, geef je ook je Nederlandse (of andere buitenlandse) salaris aan in Spanje, afhankelijk van het belastingverdrag.Pensioeninkomen
Woon je in Spanje en ontvang je een Nederlands pensioen? Afhankelijk van het type pensioen (overheidsdienst of privé) kan dit in Nederland of Spanje belast worden, maar in veel gevallen moet je het in Spanje verantwoorden. Check het belastingverdrag Spanje-Nederland voor specifieke regels.Inkomsten uit onroerend goed
Huurinkomsten uit een Spaanse woning of bedrijfspand.
Fictieve huurinkomsten als je het pand niet verhuurt.
Vermogenswinsten
Denk aan de verkoop van aandelen, cryptocurrency, obligaties of onroerend goed (in Spanje of elders), voor zover je Spaans belastingresident bent, of wanneer het om Spaans vastgoed gaat als niet-resident.Rente en dividenden
Spaargeld en beleggingen worden in Spanje anders belast dan in Nederland. Afhankelijk van je residentstatus geef je deze op bij de IRPF (resident) of IRNR (niet-resident).
8. Heffingskortingen en aftrekposten
Spanje kent een systeem van aftrekposten en heffingskortingen die je belastingdruk kunnen verlagen. Enkele voorbeelden:
Persoonlijke en gezinsgebonden kortingen: Afhankelijk van je gezinstoestand, kinderen, of zorgbehoevende ouders.
Hypotheekaftrek voor de eigen woning: In sommige gevallen nog van toepassing als de hypotheek vóór een bepaalde datum is afgesloten (pre-2013 regelingen).
Donaties aan goede doelen: Bepaalde charitatieve schenkingen kunnen aftrekbaar zijn.
Investeringen in energiebesparing: Sommige autonome regio’s bieden aftrek bij renovaties of investeringen in duurzaamheid.
Let op: De regels verschillen per regio (bijvoorbeeld Catalonië, Valencia, Andalusië, Madrid, etc.). Het is dus verstandig om lokale regelgeving te controleren.
9. Regionale verschillen en belastingtarieven
Spanje is opgedeeld in 17 autonome regio’s (comunidades autónomas), en iedere regio heeft enige bevoegdheid om aanvullende belastingen en toeslagen vast te stellen of om bepaalde drempels te verhogen/verlagen. Hierdoor kunnen de totale belastingtarieven in Andalusië verschillen van bijvoorbeeld in Catalonië of Madrid.
9.1 Inkomstenbelasting (IRPF)
De IRPF bestaat uit een nationale schijf en een regionale schijf. Elke regio kan de schijven en tarieven deels aanpassen. Hierdoor kan de belastingdruk variëren. Informeer altijd naar de regio waar je (fiscaal) woont.
9.2 Vermogensbelasting (Impuesto sobre el Patrimonio)
Niet alle regio’s heffen deze belasting effectief. Madrid heeft bijvoorbeeld een vrijstelling van 100%. In andere regio’s gelden drempels (bijvoorbeeld 700.000 euro, exclusief de eerste 300.000 euro voor de eigen woning).
10. Belastingaangifte in Spanje deadlines en belangrijke data
Tijdige aangifte doen is cruciaal. Hier een beknopt overzicht:
IRPF (resident):
Meestal van begin april tot eind juni van het daaropvolgende jaar.IRNR (niet-resident):
Kwartaalbetalingen als je huurinkomsten hebt, vóór 20 april, 20 juli, 20 oktober en 20 januari voor het voorgaande kwartaal.
Jaarlijkse aangifte (Model 210) voor niet-verhuurde woningen: meestal vóór 31 december van het jaar daarop.
Model 720 (buitenlandse activa):
Voor 31 maart van elk jaar, als je op 31 december van het voorgaande jaar bezittingen in het buitenland boven bepaalde drempels had.
Deze data kunnen jaarlijks iets wijzigen. Controleer daarom altijd de actuele deadlines op de website van de Spaanse Belastingdienst (Agencia Tributaria).
11. Boetes en sancties
Spanje heeft strenge regels en forse boetes wanneer je te laat of niet volledig belastingaangifte doet:
Te laat indienen
Een te late aangifte kan leiden tot boetes die oplopen naarmate de vertraging groter is.Onjuiste of onvolledige informatie
Wanneer de Belastingdienst ontdekt dat je inkomsten of vermogen hebt verzwegen, kunnen boetes variëren van 50% tot 150% van de ontdoken belasting.Model 720-boetes
Deze boetes zijn berucht vanwege hun hoogte. Bij het niet of onjuist opgeven van buitenlandse activa kon de boete enorm oplopen, hoewel de Europese Commissie en het Europese Hof hier kritische kanttekeningen bij hebben geplaatst. De regels en boetes zijn recent wel wat afgezwakt, maar voorzichtigheid is geboden.
12. Hulp inschakelen: Gestor, fiscalist of online platform?
Spaanse belastingaangiftes kunnen complex zijn, vooral door de regionale verschillen en de wijzigingen die regelmatig plaatsvinden in wetgeving. Veel mensen kiezen ervoor om:
Een gestor in te schakelen: Dit is een administratiekantoor of persoon die gespecialiseerd is in de Spaanse bureaucratie.
Een fiscalist of belastingadviseur te raadplegen: Vooral nuttig als je situatie complex is (bijvoorbeeld bij meerdere inkomstenbronnen, eigendommen in verschillende landen of een groot vermogen).
Online platforms: Er bestaan digitale oplossingen waarmee je stap voor stap je aangifte kunt invullen. Handig als je basiskennis hebt en je situatie redelijk eenvoudig is.
13. Tabel: Overzicht van belangrijkste Spaanse aangifteformulieren
Onderstaand een handig overzicht van de meest voorkomende formulieren die relevant zijn voor belastingaangifte in Spanje. Let wel: de exacte invulling en deadlines hangen af van je persoonlijke situatie. Deze tabel dient ter oriëntatie.
Formulier | Naam | Voor wie? | Frequentie |
---|---|---|---|
Model 100 | IRPF (Inkomstenbelasting residenten) | Spaanse residenten | Jaarlijks (april – juni) |
Model 210 | IRNR (Inkomstenbelasting niet-residenten) | Niet-residenten met onroerend goed of andere Spaanse inkomsten | Kwartaal/jaarlijks afhankelijk van verhuur |
Model 720 | Informatie buitenlandse activa | Residenten met > €50.000 aan buitenlandse activa | Jaarlijks (voor 31 maart) |
Model 303 | BTW-aangifte (IVA) | Zelfstandigen (autónomos) & bedrijven | Trimestraal (kwartaal) |
Model 115 | Retenciones (huur kantoren e.d.) | Bedrijven die huur betalen voor bedrijfsruimte | Trimestraal |
Model 130/131 | Vooruitbetalingen IRPF (autónomos) | Zelfstandigen in de IRPF | Trimestraal |
Model 111 | Inhouding loonbelasting medewerkers (retenciones nóminas) | Bedrijven/werkgevers | Trimestraal |
Toelichting:
Model 100 is de hoofdaangifte voor residenten.
Model 210 is essentieel voor niet-residenten (eigenaars van Spaans onroerend goed).
Model 720 is een informatieplicht om de Spaanse Belastingdienst te informeren over activa in het buitenland boven een bepaalde waarde. Boetes kunnen hoog zijn bij nalatigheid.
14. Praktische tips om stress te voorkomen
Hou een dossier bij
Zorg dat je het hele jaar door bonnetjes, facturen, huurcontracten en bankafschriften verzamelt. Zo voorkom je dat je op het laatste moment alles moet uitzoeken.Gebruik digitale tools
Er zijn diverse apps en online oplossingen voor het bijhouden van je uitgaven, inkomsten en facturen. Veel platforms genereren automatisch de benodigde formulieren.Plan op tijd
Begin niet pas in juni met het invullen van je IRPF. De Spaanse Belastingdienst opent de aangifteperiode vaak al in april, dus profiteer daarvan. Voor niet-residenten is het handig om ieder kwartaal een vast moment in te plannen.Check lokale regels
Omdat Spanje bestaat uit autonome regio’s, kunnen aftrekposten en tarieven verschillen. Zorg dat je weet wat in jouw regio geldt.Neem een professional in de arm
Zelfs als je graag zelf de controle houdt, kan een eerste consultatie met een fiscalist je op weg helpen en dure fouten voorkomen.
15. Hoe zit het met dubbele belasting en het belastingverdrag?
Nederland en Spanje hebben een belastingverdrag om te voorkomen dat je over dezelfde inkomsten dubbel belasting betaalt. Toch is dit niet altijd even eenvoudig:
Belastingverdrag Nederland-Spanje
Dit verdrag bepaalt onder andere waar je belasting betaalt over pensioen, inkomen en vermogen. Het principe is dat een inkomen meestal in slechts één land belastbaar is, of dat je in het andere land een aftrek of verrekening krijgt.Pensioenen
Overheids- of ambtenarenpensioenen (ABP) zijn meestal belast in het land dat het pensioen uitkeert (Nederland).
Bedrijfspensioenen zijn vaak belast in het land waar je fiscaal resident bent (Spanje).
AOW is in principe belast in Spanje als je er permanent woont, maar soms wordt het (deels) in Nederland ingehouden. Dit kan worden verrekend in je Spaanse aangifte.
Vermogensbelasting en onroerend goed
Een huis in Spanje wordt in Spanje belast. Ben je resident in Spanje, dan geef je tevens andere wereldwijde vermogen op.
Heb je een tweede woning in Nederland terwijl je in Spanje woont? Dan kan Nederland daar (deels) belasting over heffen in box 3, maar Spanje telt het vaak mee in het wereldwijde vermogen. Er is vaak een methode van voorkoming dubbele belasting, bijvoorbeeld de “vrijstellingsmethode met progressievoorbehoud”.
Praktische tips
Bewaar alle documenten van de Nederlandse Belastingdienst en je Spaanse aangifte, zodat je kunt bewijzen dat je al belasting hebt betaald.
Schakel eventueel een specialist in die bekend is met beide systemen.
16. De rol van Gestoría vs. Belastingdienst
In Spanje bestaat een uitgebreid netwerk van gestorías, kantoren die burgers en bedrijven helpen met belastingen, arbeidscontracten, socialezekerheidsbijdragen en vergunningen. Een gestor fungeert als tussenschakel tussen jou en de overheid en kan tijdrovend papierwerk uit handen nemen. Hoewel de Belastingdienst (Hacienda) online diensten aanbiedt, kunnen taalbarrières en complexe procedures soms frustrerend zijn. Een goede gestor is bekend met de nieuwste wet- en regelgeving en kan problemen voorkomen.
17. Voorbeeldsituaties
Om het nog concreter te maken, vind je hieronder enkele fictieve, maar realistische voorbeeldsituaties:
Nederlandse gepensioneerde in Spanje (Resident)
Woont meer dan 183 dagen in Spanje.
Ontvangt AOW en een klein bedrijfspensioen.
Betaalt over de AOW en bedrijfspensioen belasting in Spanje, behalve als het om een overheidsambtenarenpensioen gaat (dat in Nederland belast blijft, maar in Spanje wel moet worden opgegeven).
Doet jaarlijks IRPF (Model 100) in Spanje en Model 720 als de buitenlandse bankrekening boven €50.000 staat.
Niet-resident met vakantiehuis
Woont in Nederland, minder dan 183 dagen in Spanje.
Heeft een vakantiehuis dat niet of slechts enkele weken per jaar verhuurd wordt.
Gebruikt Model 210 om de (fictieve) huurinkomsten aan te geven. Betaalt 19% (EU-tarief).
Freelancer (autónomo) in Spanje
Staat ingeschreven als autónomo en betaalt sociale premies aan de Seguridad Social.
Doet elke kwartaal btw-aangifte (Model 303) en IRPF-vooruitbetalingen (Model 130 of 131).
Doet aan het eind van het jaar de definitieve IRPF-aangifte (Model 100).
18. Veelgemaakte fouten en valkuilen over belastingaangifte in Spanje
Vergeten Model 720 in te dienen
Vooral voor nieuwe residenten uit Nederland die bijvoorbeeld spaargeld of aandelenportefeuilles in Nederland laten staan. De boetes kunnen hoog zijn.Verkeerde schatting van huurinkomsten
Sommige mensen denken dat je alleen belasting betaalt op daadwerkelijk ontvangen huur, maar niet-residenten moeten zelfs iets betalen als ze niet verhuren (een fictieve huurwaarde).Verwarring rond pensioenen
Overheids- en privépensioenen worden fiscaal verschillend behandeld. Een verkeerde aangifte kan tot navorderingen leiden.Deadline overschrijden
Vaak ontstaan boetes simpelweg door deadlines niet te halen. Het systeem in Spanje is strikt.Geen rekening houden met regionale regels
Niet elke regio hanteert dezelfde tarieven en drempels. In de praktijk betekent dit dat je in Andalusië andere aftrekposten kunt hebben dan in Catalonië.
19. Veelgestelde vragen over belastingaangifte in Spanje
Hieronder vind je enkele van de meest gestelde vragen. De antwoorden helpen om meer inzicht te krijgen in het proces en de eventuele uitdagingen.
Moet ik in Spanje belastingaangifte doen als ik hier slechts een vakantiehuis heb?
Ja, als je in Spanje een vakantiehuis bezit, ben je verplicht belasting te betalen over de (fictieve) huurinkomsten, zelfs als je het pand niet verhuurt. Dat doe je meestal via Model 210. De hoogte hangt af van de kadastrale waarde en het tarief (19% voor EU-ingezetenen).Wat is het verschil tussen IRPF en IRNR?
IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) is de inkomstenbelasting voor mensen die in Spanje wonen (residenten). IRNR (Impuesto sobre la Renta de No Residentes) is de belasting voor mensen die niet in Spanje wonen, maar er wel inkomsten of vermogen hebben.Wanneer geldt de 183-dagen-regel precies?
De 183-dagen-regel betekent dat als je in een kalenderjaar langer dan 183 dagen in Spanje verblijft, je geacht wordt fiscaal resident te zijn. Dit is een basisregel, maar de Belastingdienst kijkt ook naar andere factoren zoals waar je gezin woont en waar je economische belangen liggen.Kan ik aftrek krijgen voor mijn Nederlandse hypotheek als ik in Spanje woon?
Dit hangt af van de specifieke wetgeving en of je woning in Spanje als ‘hoofdverblijf’ wordt gezien. Sinds 2013 zijn de regels voor hypotheekaftrek in Spanje flink aangescherpt. Je kunt mogelijk nog recht hebben op aftrek als je vóór 2013 een hypotheek had. In alle gevallen is het raadzaam om dit met een fiscalist na te gaan.Hoe voorkom ik dubbele belasting tussen Nederland en Spanje?
Spanje en Nederland hebben een belastingverdrag. Dit verdrag regelt in welk land inkomsten belast worden. Heb je reeds belasting betaald in één land, dan kun je in het andere land vaak een vrijstelling of aftrek claimen. Zorg dat je de juiste documenten hebt om dit aan te tonen.Wat gebeurt er als ik mijn aangifte niet op tijd doe?
Als je te laat bent, kun je boetes en rente over het verschuldigde bedrag krijgen. Hoe langer je wacht, hoe hoger de boete. De Spaanse Belastingdienst is steeds strenger en effectiever in het opsporen van nalatige belastingbetalers.Moet ik Model 720 invullen voor mijn bankrekening in Nederland?
Als je in Spanje fiscaal resident bent en het saldo op je Nederlandse rekening (of de totale waarde van je buitenlandse rekeningen, beleggingen of onroerend goed) boven de 50.000 euro uitstijgt, dan ben je verplicht Model 720 in te dienen om dit te melden. Ook als je deze drempel in volgende jaren niet overschrijdt, kunnen aparte meldingsregels gelden (bij significante veranderingen).Welke kosten kan ik aftrekken bij verhuur van mijn Spaanse woning als niet-resident?
Als je EU-ingezetene bent, mag je de werkelijke kosten die samenhangen met de verhuur (onderhoud, reparaties, gemeentelijke lasten, etc.) in mindering brengen op de huurinkomsten. Je betaalt dan 19% over de nettowinst.
Ben je geen EU-ingezetene, dan betaal je meestal 24% over de bruto huurinkomsten, zonder aftrek.
Wat is een gestor en is dat hetzelfde als een accountant?
Een gestor is een Spaans administratiekantoor dat particulieren en bedrijven helpt met allerhande bureaucratie. Dit is niet per se hetzelfde als een accountant of fiscalist, maar vaak kan een gestor ook belastingzaken afhandelen. Een fiscalist of accountant heeft meestal een uitgebreidere opleiding en kennis van complexe fiscale kwesties.Ik heb zojuist mijn Spaanse huis verkocht. Hoe regel ik de belastingen hierover?
Je betaalt een vermogenswinstbelasting in Spanje als je winst hebt gemaakt. De notaris houdt vaak 3% retención in op de verkoopprijs. Deze dient als voorschot op de definitieve belasting. Vervolgens doe je aangifte met Model 210 (als je niet-resident bent) of via je IRPF (als je resident bent). Daarnaast betaal je mogelijk Plusvalía Municipal over de waardestijging van de grond.Wanneer kan ik een teruggave verwachten van de Spaanse Belastingdienst?
De Belastingdienst doet na de aangifteperiode (april – juni) controle en uitbetalingen. In veel gevallen ontvang je de teruggave binnen enkele maanden, maar het kan ook langer duren, vooral als je aangifte complex is of extra documenten vereist.Zijn er fiscale voordelen voor gepensioneerden die naar Spanje verhuizen?
Er zijn geen uniforme “pensioenvrijstellingen” zoals in sommige andere landen. Wel kan je door gebruik te maken van het belastingverdrag en de vaak lagere belastingtarieven in Spanje voordeliger uit zijn dan in Nederland, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
20. Conclusie: Belastingaangifte in Spanje
Belastingaangifte in Spanje kan in het begin intimiderend zijn door de regionale verschillen, verschillende formulieren en mogelijke taalbarrières. Toch is het cruciaal om deze aangifte correct en tijdig in te dienen als je (fiscaal) in Spanje gevestigd bent of er inkomsten of vermogen hebt. Het niet naleven van de regels kan leiden tot fikse boetes en ongewenste juridische consequenties.
De belangrijkste punten op een rij:
Residentie vs. niet-residentie: Bepaal eerst je fiscale status. Dat bepaalt het soort belasting dat je moet betalen en welk formulier je moet invullen.
Verzamel tijdig alle gegevens: Een goede administratie is de sleutel tot een vlotte en correcte aangifte.
Houd rekening met deadlines: De Spaanse Belastingdienst is streng; voorkom boetes door op tijd te zijn.
Overweeg professionele hulp: Een gestor of fiscalist kan de complexiteit wegnemen, zeker als je inkomsten in meerdere landen hebt of een groot vermogen.
Check regionale regels: Spaanse autonome regio’s hebben vrij veel fiscale bevoegdheden, dus tarieven en drempels zijn niet in heel Spanje gelijk.
Wees alert op Model 720: Heb je vermogen in het buitenland? Meld dit correct om hoge boetes te vermijden.
Door je goed in te lezen en indien nodig tijdig deskundig advies in te winnen, kun je met een gerust hart van het Spaanse leven genieten zonder zorgen over de belastingaangifte. Hopelijk biedt deze gids voldoende houvast om de juiste stappen te zetten. Ben je onzeker over jouw persoonlijke situatie? Schroom niet om professionele hulp te zoeken en blijf altijd op de hoogte van eventuele wetswijzigingen. Succes met je belastingaangifte in Spanje!
Tip: vastgoed koop je op NieuwbouwcasaSpanje.nl of bekijk mijn aankoopbegeleiding in Spanje.