
Is Spanje fiscaal aantrekkelijk? Een uitgebreide gids voor iedereen die overweegt te verhuizen, te investeren of te ondernemen in Spanje
Spanje staat wereldwijd bekend om zijn zonovergoten stranden, rijke cultuur, heerlijke keuken en ontspannen levensstijl. Maar naast het aangename klimaat en de mediterrane levensfilosofie is er nóg een aspect dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt: de fiscale aantrekkelijkheid van Spanje en is Spanje fiscaal aantrekkelijk?. Steeds meer Nederlanders – en andere Europeanen – kiezen ervoor om in Spanje te wonen of te investeren, mede vanwege de potentieel gunstige belastingregimes en bijkomende financiële voordelen.
In dit zeer uitgebreide artikel gaan we diep in op de vraag: Is Spanje fiscaal aantrekkelijk? We bekijken de belangrijkste belastingregels, de voordelen en aandachtspunten, hoe de kosten van levensonderhoud zich verhouden tot Nederland, en welke juridische en fiscale valkuilen je absoluut niet mag negeren. Of je nu een pensionado bent die wil overwinteren aan de Costa Blanca, een digitale nomade die zon en werk wil combineren, of een ondernemer die de Spaanse markt op wil, dit artikel helpt je op weg.
We bespreken stap voor stap de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en vermogensbelasting in Spanje, inclusief regionale variaties, en bieden een helder overzicht in een handige tabel. Bovendien vind je verderop in dit artikel de meest gestelde vragen over Spaanse belastingen en alles wat daar fiscaal bij komt kijken. Met deze gids heb je alle informatie in handen om goed voorbereid de juiste beslissingen te nemen.
Let op: Hoewel dit artikel met grote zorg is samengesteld, is het geen vervanging voor professioneel fiscaal of juridisch advies. De Spaanse wet- en regelgeving is complex, en bovendien kunnen deze regels variëren per autonome regio. Neem altijd contact op met een gespecialiseerde belastingadviseur of advocaat om jouw specifieke situatie te beoordelen.
1. Overzicht van het Spaanse belastingstelsel
Het Spaanse belastingstelsel kan in eerste instantie verwarrend lijken, vooral omdat Spanje bestaat uit meerdere autonome regio’s die elk hun eigen fiscale nuances kunnen hebben. Toch zijn er op landelijk niveau enkele vaste componenten, zoals de IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas, oftewel de inkomstenbelasting), de IS (Impuesto sobre Sociedades, oftewel de vennootschapsbelasting) en diverse andere belastingen zoals BTW (IVA), vermogensbelasting en gemeentelijke heffingen.
1.1 Inkomstenbelasting (IRPF)
De inkomstenbelasting in Spanje heet officieel Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF). Deze belasting wordt geheven op inkomsten uit arbeid, pensioen, verhuur, beleggingen en andere bronnen van inkomen.
Progressief tarief: De IRPF werkt – net als in Nederland – met een progressief tarief. Dat wil zeggen dat je meer belasting betaalt naarmate je meer verdient.
Nationale vs. regionale schijven: Een deel van de inkomstenbelasting is nationaal geregeld, en een deel wordt door de autonome regio’s vastgesteld. Daardoor kunnen de tarieven van regio tot regio verschillen.
Belastingresident: Ben je langer dan 183 dagen per jaar in Spanje, of heb je in Spanje het “centrum van je economische belangen”, dan word je in de meeste gevallen als fiscaal resident beschouwd. Dit betekent dat je je wereldwijde inkomen in Spanje moet opgeven.
Aftrekposten en vrijstellingen: Spanje kent diverse aftrekposten voor gezinnen met kinderen, bezit van een eigen woning (mits aan bepaalde voorwaarden voldaan), en soms specifieke aftrekposten voor gepensioneerden of gehandicapten.
Voor veel buitenlandse gepensioneerden is Spanje aantrekkelijk vanwege relatief milde belastingtarieven, in combinatie met andere voordelen zoals een lage eigen bijdrage voor de gezondheidszorg (al dan niet via een aanvullend pakket).
1.2 Vennootschapsbelasting (IS)
Als je in Spanje een onderneming wilt starten of verhuizen, is het belangrijk om te weten hoe de vennootschapsbelasting (Impuesto sobre Sociedades, IS) werkt.
Algemeen tarief: Het algemene tarief in Spanje bedraagt (in de meeste gevallen) 25% over de nettowinst van de onderneming.
Verlaagd tarief: Sommige kleine ondernemingen of start-ups kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een verlaagd tarief van 15% gedurende de eerste jaren van winst.
Regionale stimuli: Afhankelijk van de autonome regio of zelfs specifieke vrijhandelszones (zoals in sommige delen van de Canarische Eilanden) kan een lager of afwijkend tarief gelden.
Ondernemen in Spanje vereist niet alleen kennis van de vennootschapsbelasting, maar ook van aanverwante belastingen, sociale premies en lokale heffingen. Toch kan het Spaanse tarief, zeker in combinatie met diverse aftrekposten, in sommige gevallen voordeliger uitpakken dan in andere EU-landen. Lees dit artikel goed om achter de vraag te komen: is Spanje fiscaal aantrekkelijk?
1.3 Dividendbelasting
Voor vennootschappen is ook de belasting op dividenduitkering een belangrijke overweging. Dividendbelasting in Spanje (retenidos sobre dividendos) bedraagt over het algemeen tussen de 19% en 23%, afhankelijk van de omvang van het dividend. Spaanse vennootschappen die dividend uitkeren aan buitenlandse aandeelhouders moeten bovendien rekening houden met eventuele verdragsvoordelen of aanvullende regels van het land waar de aandeelhouder fiscaal resident is.
Belastingverdragen: Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België, een belastingverdrag gesloten om dubbele belastingheffing te voorkomen. Daardoor kan het daadwerkelijke tarief voor een Nederlandse aandeelhouder lager uitvallen, afhankelijk van het specifieke verdrag.
Participatievrijstelling: Voor Nederlandse vennootschappen geldt in sommige gevallen de participatievrijstelling, waardoor dividend vanuit Spanje naar Nederland wellicht vrijgesteld kan zijn, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.
1.4 Vermogensbelasting en erfbelasting
Spanje kent daarnaast nog verschillende andere belastingen die je mogelijk niet in eerste instantie verwacht. Denk hierbij aan vermogensbelasting (Impuesto sobre el Patrimonio) en erf- en schenkbelasting (Impuesto sobre Sucesiones y Donaciones).
Vermogensbelasting: In sommige regio’s geldt een drempel, waarbij het eerste deel van je vermogen is vrijgesteld, en daarna een progressief tarief in werking treedt. De tarieven kunnen variëren van 0,2% tot ongeveer 3,5%, afhankelijk van je (wereldwijde) vermogen en de autonome regio waar je woont.
Erf- en schenkbelasting: Deze heffing is in Spanje regionaal geregeld en kan, zeker in sommige regio’s, fors uitpakken. Tegelijk zijn er regio’s die juist fikse kortingen of vrijstellingen geven, vooral voor directe familieleden (kinderen, echtgenoten).
1.5 Regionale variaties in Spanje
Spanje is opgedeeld in 17 autonome regio’s (comunidades autónomas), elk met eigen bevoegdheden om belastingtarieven en -regels gedeeltelijk in te richten. Dit betekent dat twee mensen met dezelfde inkomsten en hetzelfde vermogen, maar woonachtig in verschillende regio’s, niet altijd exact dezelfde belastingafdracht hebben.
Enkele regio’s met opvallende fiscale regelingen:
Madrid: Bekend om lage erf- en schenkbelasting voor directe familie.
Catalonië: Hanteert hogere tarieven voor vermogensbelasting en erfbelasting dan sommige andere regio’s.
Andalusië: Heeft recent wijzigingen doorgevoerd, waardoor er interessante voordelen kunnen zijn voor gepensioneerden.
Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca) en Canarische Eilanden: Hier gelden vaak speciale regelingen vanwege hun status als eilandengroep en het stimuleren van toerisme en investeringen.
2. Waarom Spanje fiscaal aantrekkelijk kan zijn
De aantrekkingskracht van Spanje is natuurlijk niet alleen gebaseerd op het belastingstelsel. Het zachte klimaat, de ontspannen cultuur en de prachtige natuur spelen minstens zo’n grote rol. Toch kan het fiscale plaatje de doorslag geven voor wie twijfelt tussen meerdere Zuid-Europese bestemmingen. Is Spanje fiscaal aantrekkelijk?
2.1 Enkele redenen die Spanje aantrekkelijk maken
Milde inkomstenbelasting voor middengroepen: Hoewel het hoogste Spaanse tarief (soms boven de 47%) best hoog is, liggen de tarieven voor lagere en middeninkomens doorgaans gunstig vergeleken met sommige andere Europese landen.
Mogelijkheden voor fiscale optimalisatie: Met de juiste fiscale planning – bijvoorbeeld in de vorm van een Spaanse vennootschap of een combinatie van een Nederlandse en Spaanse onderneming – kunnen ondernemers profiteren van gunstige tarieven.
Specifieke regelingen voor gepensioneerden: Veel regio’s bieden voordelen voor gepensioneerden, zoals lagere schenk- en erfbelastingen, of vrijstellingen voor de eerste schijf van het pensioeninkomen.
Regionale vrijstellingen: De Canarische Eilanden kennen bijvoorbeeld de ZEC (Zona Especial Canaria), die lagere vennootschapsbelastingtarieven in het leven heeft geroepen om buitenlandse investeringen en werkgelegenheid te stimuleren.
2.2 Voordelen voor particulieren en ondernemers
Particulieren kunnen profiteren van lagere belastingen op bepaalde inkomensniveaus, aantrekkelijke vastgoedprijzen (zeker buiten de populairste toeristische gebieden), en een over het algemeen lagere kosten van levensonderhoud. Ondernemers profiteren soms van een iets lager vennootschapsbelastingtarief dan in Nederland, plus de mogelijkheid om fiscaal gunstig te investeren in bijvoorbeeld vastgoed.
2.3 Internationale dimensie
Spanje heeft, net als Nederland, talloze belastingverdragen gesloten met andere landen om dubbele belastingheffing te beperken of te voorkomen. Hierdoor kan een Nederlander die in Spanje woont en werkt (of bijvoorbeeld dividend ontvangt uit Nederland) in veel gevallen gebruikmaken van de voordelen van deze belastingverdragen. Daarnaast kan het feit dat Spanje lid is van de Europese Unie en de Eurozone heel gunstig zijn, aangezien men hierdoor geen ingewikkelde valutawissels of handelsbeperkingen heeft bij zaken doen binnen de EU.
3. Tabel met Spaanse belastingtarieven (indicatief)
Om het overzichtelijk te maken, vind je hieronder een indicatieve tabel met enkele relevante belastingtarieven in Spanje. Let op dat deze tarieven kunnen variëren per regio en dat er meerdere schijven en uitzonderingen zijn. Deze tabel geeft slechts een algemeen beeld voor 2023-2024 en is niet uitputtend.
Belastingsoort | Tarief / Range | Opmerking |
---|---|---|
Inkomstenbelasting (IRPF) | 19% – 47% (progressief) | Afhankelijk van je inkomen en de regio (nationale en regionale schijven). |
Vennootschapsbelasting (IS) | 25% (algemeen tarief) | Verlaagd tarief (15%) voor sommige start-ups en kleine ondernemingen. |
Dividendbelasting | 19% – 23% | Afhankelijk van hoogte dividend; mogelijk verlaagde tarieven via belastingverdragen. |
Vermogensbelasting | 0,2% – 3,5% (progressief) | Geldt boven bepaalde drempels, kan per regio verschillen of niet van toepassing zijn. |
Erf- en schenkbelasting | Variabel (0% – ±34% of meer) | Sterk afhankelijk van de regio, relatie tot erflater, en hoogte van de erfenis/schenking. |
BTW (IVA) | 21% (standaard) | Verlaagde tarieven van 10% en 4% voor specifieke goederen en diensten. |
Lokale belastingen (IBI, etc.) | Varies per gemeente | Onroerendgoedbelasting (IBI), afvalstoffenheffing en andere gemeentelijke heffingen. |
Bron: Samenvatting op basis van verschillende Spaanse wet- en regelgevingen en fiscale bronnen. Raadpleeg een professioneel adviseur voor de meest actuele en persoonlijke informatie.
4. Overige fiscale voordelen en nuances
Naast de hierboven genoemde belastingen en algemene voordelen kent Spanje diverse specifieke regelingen die ervoor kunnen zorgen dat het land extra aantrekkelijk(is Spanje fiscaal aantrekkelijk?) is voor bepaalde doelgroepen.
4.1 De Beckham-regel
De zogeheten ‘Beckham-regel’ (Régimen especial para trabajadores desplazados) is oorspronkelijk opgezet in 2005. Deze regeling was met name interessant voor (top)voetballers en andere expats die voor hun werk naar Spanje kwamen.
Vaste inkomstenbelasting van 24%: Wie onder deze regeling valt, kan ervoor kiezen om gedurende een bepaald aantal jaren als niet-resident belast te worden, waardoor je inkomen uit Spaanse bron belast wordt tegen een vast tarief. Vroeger was dit 24% tot een bepaald bedrag en 47% boven een hoge drempel.
Strenge voorwaarden: Je moet o.a. niet in Spanje hebben gewoond in de tien jaar voor de aanvang van je contract, en je arbeidscontract dient door een Spaanse entiteit te zijn opgesteld.
Hoewel de regeling in de loop der jaren is ingeperkt en niet voor iedereen toegankelijk is, kan het voor bepaalde hoogopgeleide expats of specifieke beroepsgroepen nog steeds een interessant fiscaal voordeel opleveren.
4.2 Lokale steun en subsidies
Spanje wil buitenlandse bedrijven en investeerders graag aantrekken, zeker in economische zwakkere regio’s. Daarom zijn er regelmatig subsidies of fiscale voordeeltjes beschikbaar wanneer je investeert in:
Onderzoek en Ontwikkeling (R&D)
Toeristische sector (waarmee lokale economieën gestimuleerd worden)
Duurzame energie (zonne-energie, windparken)
Landelijke en agrarische gebieden
Voor EU-burgers is het bovendien vaak eenvoudiger om aanspraak te maken op Europese fondsen in Spanje, aangezien het land in veel regio’s achterloopt op het Europese gemiddelde qua inkomen en werkgelegenheid. Dit betekent dat je als investeerder mogelijk kunt profiteren van extra krediet- en subsidieprogramma’s.
5. Wonen en werken in Spanje: kosten en lasten
Het fiscale plaatje zegt niet alles. De werkelijke aantrekkelijkheid om in Spanje te wonen of te ondernemen hangt ook af van de algehele kosten van levensonderhoud, de regelgeving rond ziektekosten, en zaken als sociale premies(is Spanje fiscaal aantrekkelijk).
5.1 Kosten van levensonderhoud
Over het algemeen ligt het levensonderhoud in Spanje iets lager dan in Nederland, hoewel dit sterk afhangt van waar je in Spanje gaat wonen. In steden als Madrid en Barcelona kunnen de huur- en koopprijzen fors zijn, net zoals in toeristische trekpleisters zoals Marbella of Ibiza. Daarentegen zijn er talloze dorpen en kleinere steden in bijvoorbeeld de regio’s Andalusië, Murcia, de Valenciaanse regio en Galicië, waar de prijzen voor boodschappen, huur en uit eten gaan aanzienlijk lager liggen dan in Nederland.
Boodschappen: Voor dagelijkse boodschappen ben je in Spanje gemiddeld 10-20% goedkoper uit dan in Nederland, zeker als je lokale producten koopt.
Huur en koopwoningen: Buiten de populaire steden en kustgebieden kun je vaak voor een relatief laag bedrag een ruime woning huren of kopen.
Uit eten: Spanjaarden eten vaak buiten de deur, wat mogelijk gemaakt wordt door de relatief lage prijzen voor tapas, menu del día en lokale drankjes.
Deze lagere kosten van levensonderhoud kunnen ervoor zorgen dat een iets hoger belastingtarief in sommige gevallen toch niet ongunstig uitvalt. Per saldo kan je koopkracht zelfs toenemen.
5.2 Sociale premies en ziektekosten
Als je in Spanje werkt, ben je onderworpen aan sociale premies (Seguridad Social). In ruil daarvoor bouw je onder andere rechten op voor uitkeringen en zorg. De exacte percentages kunnen variëren per type werk en inkomsten. Over het algemeen betalen zowel de werkgever als de werknemer een deel van deze premies. Voor zelfstandigen (autónomos) gelden afzonderlijke regelingen met maandelijkse bijdragen, die in sommige gevallen als hoog worden ervaren vergeleken met bijvoorbeeld Nederland.
Publieke gezondheidszorg: Het Spaanse openbare zorgstelsel wordt over het algemeen goed gewaardeerd en is voor bewoners toegankelijk, mits je premie afdraagt of een geldige inschrijving hebt.
Particuliere zorgverzekering: Veel expats kiezen voor een aanvullende particuliere zorgverzekering, omdat de wachttijden in de publieke sector soms oplopen. De kosten van zo’n verzekering zijn echter vaak lager dan in Nederland.
6. Aandachtspunten en mogelijke valkuilen
Hoewel Spanje fiscaal interessant kan zijn, moet je niet vergeten dat er ook aandachtspunten en valkuilen zijn. Hieronder enkele punten die je zeker in overweging moet nemen.
6.1 Veranderende wet- en regelgeving
Spanje heeft in de afgelopen decennia meerdere keren wijzigingen doorgevoerd in het belastingstelsel, variërend van de inkomstenbelasting tot en met de erf- en vermogensbelasting. Het is daarom cruciaal om up-to-date informatie te hebben. Wat vandaag gunstig is, kan over een paar jaar zijn aangepast.
6.2 Complexiteit door regionale verschillen
Zoals eerder vermeld, kunnen de autonome regio’s in Spanje eigen regels stellen. Dit betekent dat je grondig onderzoek moet doen naar de specifieke wetgeving in de regio waar je wilt wonen of investeren. Denk ook aan de gemeentelijke belastingen en leges, die kunnen variëren per stad of dorp.
6.3 Dubbele belastingheffing en verdragen
Hoewel Spanje en Nederland een belastingverdrag hebben om dubbele belasting te voorkomen, kan het administratieve proces soms complex zijn. Dit geldt zeker als je inkomsten in meerdere landen hebt. Je moet dan in zowel Nederland als Spanje aangifte doen, en dat vereist kennis van de verdragsregels.
6.4 Pensioenoverdracht
Wil je jouw pensioen(uitkering) laten uitkeren in Spanje, dan moet je rekening houden met de wijze waarop dit fiscaal behandeld wordt. Sommige pensioenuitkeringen kunnen netto voordeliger zijn, maar het is verstandig om tijdig professionele begeleiding te zoeken, zeker als er sprake is van lijfrenteproducten of aanvullende pensioenregelingen.
6.5 Administratieve rompslomp
Spanje staat niet altijd bekend om zijn snelle en digitale dienstverlening. Verwacht daarom een behoorlijke administratieve rompslomp bij het regelen van je inschrijving, belastingaangifte, vergunningen en andere formaliteiten. Het inschakelen van een gestor (een soort administratief adviseur) of fiscalist is geen overbodige luxe.
7. Tips voor fiscale optimalisatie in Spanje
Hoewel je altijd een professionele fiscalist moet raadplegen, kunnen de volgende algemene tips je alvast op weg helpen om de fiscale voordelen van Spanje optimaal te benutten:
Kies de juiste regio: Oriënteer je niet alleen op het klimaat of de ligging, maar ook op de fiscale regelingen die in die regio gelden.
Combineer inkomsten: Soms is het voordeliger om verschillende vormen van inkomsten te spreiden. Bijvoorbeeld een deel uit Nederland en een deel uit Spanje, zodat je van specifieke vrijstellingen profiteert.
Maak gebruik van belastingverdragen: Als je inkomsten uit meerdere landen ontvangt, controleer dan hoe belastingverdragen jouw belastingdruk kunnen verlagen.
Check de timing: In sommige gevallen is het interessant om bepaalde inkomsten of investeringen uit te stellen totdat je officieel Spaans fiscaal resident bent (of juist tot je het niet meer bent), om zo gebruik te maken van gunstigere tarieven.
Overweeg een vennootschap: Voor ondernemers kan het oprichten van een Spaanse S.L. (Sociedad Limitada, vergelijkbaar met een BV) gunstig zijn, zeker als je veel internationaal opereert en de winsten in de vennootschap kunt laten.
Erf- en schenkplanning: Overweeg hoe je vermogen wilt nalaten aan je kinderen of partner. In sommige regio’s kunnen zij genieten van zeer lage erf- of schenkbelastingen, mits je de juiste stappen zet.
Schakel lokale experts in: Een Nederlandse fiscalist met kennis van Spaanse wetgeving (of omgekeerd) is goud waard. Zij weten vaak welke regelingen(is Spanje fiscaal aantrekkelijk) actueel zijn en hoe je eventuele valkuilen kunt vermijden.
8. Veelgestelde vragen over fiscaliteit in Spanje (FAQ)
1. Is Spanje goedkoper of duurder dan Nederland qua belasting?
Dit hangt sterk af van je persoonlijke situatie, inkomenshoogte en de regio in Spanje waar je woont. Over het algemeen kan Spanje voor de middeninkomens en gepensioneerden voordeliger zijn, terwijl de hoogste inkomstenbelastingtarieven vergelijkbaar of zelfs hoger kunnen uitvallen dan in Nederland.
2. Moet ik belasting betalen in Spanje als ik een vakantiehuis heb, maar niet in Spanje woon?
Als je niet-resident bent maar wel een woning in Spanje bezit, betaal je doorgaans niet-residentiële belasting over het onroerend goed. Als je het pand verhuurt, moet je ook inkomstenbelasting afdragen over de huurinkomsten. Daarnaast ben je gemeentelijke belastingen verschuldigd, zoals de IBI.
3. Hoeveel dagen moet ik in Spanje verblijven om fiscaal resident te worden?
De algemene regel stelt dat je meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje moet verblijven om als fiscaal resident te worden beschouwd. Er spelen echter ook andere factoren mee, zoals waar het centrum van je economische en persoonlijke belangen ligt.
4. Is de Beckham-regel nog steeds van kracht en kan ik ervan profiteren?
Ja, de Beckham-regel bestaat nog, maar de voorwaarden zijn in de loop der tijd aangepast. Je moet bijvoorbeeld als hoogopgeleide professional of specialist naar Spanje komen en aan strenge criteria voldoen om te profiteren van het 24%-tarief (tot een bepaalde inkomensgrens). Informeer bij een gespecialiseerde fiscalist of je in aanmerking komt.
5. Kan ik mijn Nederlandse AOW en pensioen in Spanje laten uitbetalen?
In principe wel, maar de belasting die je hierover betaalt, is afhankelijk van de belastingverdragen tussen Nederland en Spanje. Vaak wordt de Spaanse belastingdienst bevoegd voor je pensioeninkomen als je in Spanje woont. Check bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank) of dit invloed heeft op je AOW-uitkering.
6. Hoe zit het met erfbelasting als ik in Spanje woon maar mijn kinderen in Nederland wonen?
De erfbelasting in Spanje wordt geheven op basis van waar de erflater fiscaal resident is en waar het vermogen zich bevindt. Als je in Spanje woont, zal Spanje in veel gevallen het recht hebben om erfbelasting te heffen. Afhankelijk van de regio geldt een forse vrijstelling of juist een hoger tarief. De situatie kan complex zijn als je erfgenamen in andere landen wonen. Professioneel advies is dan sterk aan te raden.
7. Wat zijn de voordelen van een Spaanse S.L. (Sociedad Limitada)?
Een S.L. is vergelijkbaar met een Nederlandse BV. De vennootschapsbelasting in Spanje bedraagt meestal 25%. Er kan een verlaagd tarief zijn voor startende of kleine ondernemingen. Bovendien biedt de S.L. een beperking van de aansprakelijkheid (zoals de BV dat in Nederland doet).
8. Is het rendabel om te investeren in vastgoed in Spanje?
Dat kan zeer rendabel zijn, zeker als je investeert in groeiregio’s of toeristische gebieden. Let echter op de regionale en gemeentelijke belastingen, onderhoudskosten en eventuele restricties (bijvoorbeeld in toeristische verhuurlicenties). Voor sommige regio’s geldt een limiet op vakantieverhuur.
9. Hoe kan ik dubbele belastingheffing voorkomen als ik inkomen in Nederland en Spanje heb?
Door het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje raadplegen en de juiste (fiscale) aangiftes te doen in beide landen. Vaak geldt dat het land waar je fiscaal resident bent, de meeste inkomsten belast. Het andere land kan dan een voorkoming of vermindering verlenen. Dit werkt alleen correct als je alles netjes opgeeft.
10. Kan ik als digitale nomade in Spanje wonen en werken?
Ja, mits je aan de lokale regels voldoet. Je wordt vaak fiscaal resident als je meer dan 183 dagen in Spanje verblijft. Dan moet je dus ook je wereldwijde inkomen in Spanje opgeven. Er zijn geen specifieke ‘digitale nomade-visa’ zoals in sommige andere landen, maar er is wel een speciaal visum voor telewerkers geïntroduceerd (in 2023) met mogelijk gunstige fiscale voorwaarden.
9. Conclusie: Is Spanje fiscaal aantrekkelijk?
Is Spanje fiscaal aantrekkelijk? Het antwoord is genuanceerd, maar voor veel Nederlanders en andere Europese burgers valt dat antwoord vaak positief uit. De gunstige belastingtarieven (vooral in de lagere en middenschijf), de mogelijkheden voor fiscale optimalisatie via vennootschappen, de diverse regionale voordelen, en de lagere kosten van levensonderhoud maken het land op vele vlakken aantrekkelijk. Voeg daar de zon, zee en ontspannen cultuur aan toe, en het is niet verwonderlijk dat Spanje al jaren een van de meest populaire bestemmingen is voor expats, pensionado’s en investeerders.
Dat neemt niet weg dat je rekening moet houden met de complexiteit van het Spaanse belastingstelsel, de regionale verschillen en de soms trage of ingewikkelde bureaucratie. Wie echter goed voorbereid is – en zich laat bijstaan door een gespecialiseerde fiscalist of juridisch expert – kan in de meeste gevallen profiteren van de diverse voordelen die Spanje biedt.
Het is daarbij van belang om je situatie goed te analyseren: hoe zit het met je inkomsten (wel of niet uit meerdere landen), je vermogen, je gezinsstructuur en je toekomstplannen? Misschien wil je over tien jaar weer terugkeren naar Nederland. Of je kunt overwegen om permanent te blijven en zelfs voor een Spaans staatsburgerschap in aanmerking te komen (na verloop van tijd en onder bepaalde voorwaarden). In al die gevallen is het cruciaal om je fiscaliteit zorgvuldig te organiseren.
Kortom: Spanje heeft zowel fiscale voordelen als praktische uitdagingen. Of het voor jou de juiste keuze is, hangt af van jouw specifieke omstandigheden en doelstellingen. Neem de tijd om alle factoren te onderzoeken, en durf te investeren in professioneel advies. Op die manier kun je zorgeloos genieten van al het moois dat Spanje te bieden heeft – van de prachtige kusten tot de rijke cultuur en uiteraard de smaakvolle gastronomische tradities, terwijl je ondertussen ook op fiscaal gebied zo optimaal mogelijk bent ingericht.
Tip: Bekijk vastgoed op NieuwbouwcasaSpanje.nl of mijn aankoopbegeleiding in Spanje.